27/04/2024

Šťavnaté mrkvové řezy s tvarohovým krémem


Šťavnaté řezy plné zeleniny a přitom tak výborné! Je to odlehčená verze mrkvového dortu, ale chutná mi ještě víc. Pokud uděláte řezy na pekáč klasické velikosti, budou nižší a bude potřeba péct o trochu kratší dobu.

Přísady

  • 300 g mrkve, jemně nastrouhané - pokojové teploty (nejméně hodinu z lednice)
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 120 g cukru
  • 100 ml oleje (řepkového)
  • 100 ml mléka
  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 500 g polotučného tvarohu (nejlépe, tužší např. Madeta)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • další cukr podle chuti (cca 2 nebo 3 lžíce), příp. čekankový sirup
  • sekané ořechy na posypání

Postup

Celá vejce spolu se špetkou soli a cukrem ušleháme do světlé nadýchané pěny. Za stálého šlehání přilijeme olej a poté střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí a mléko. Nakonec vmícháme i nastrouhanou mrkev.

Dáme do menšího pekáčku vyloženého papírem na pečení (cca 20 x 30 cm) a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi půl hodiny. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Necháme vychladnout.

Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a dalším cukrem podle chuti. Smetanu ušleháme do tuha a poté ji vmícháme do tvarohu. 

Krém natřeme na vychladlý korpus. Před podáváním můžeme posypat nasekanými ořechy.

Žádné komentáře:

Okomentovat