Šťavnaté řezy plné zeleniny a přitom tak výborné! Je to odlehčená verze mrkvového dortu, ale chutná mi ještě víc. Pokud uděláte řezy na pekáč klasické velikosti, budou nižší a bude potřeba péct o trochu kratší dobu.
Přísady
- 300 g mrkve, jemně nastrouhané - pokojové teploty (nejméně hodinu z lednice)
- 3 vejce
- špetka soli
- 120 g cukru
- 100 ml oleje (řepkového)
- 100 ml mléka
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- 500 g polotučného tvarohu (nejlépe, tužší např. Madeta)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- další cukr podle chuti (cca 2 nebo 3 lžíce), příp. čekankový sirup
- sekané ořechy na posypání
Postup
Celá vejce spolu se špetkou soli a cukrem ušleháme do světlé nadýchané pěny. Za stálého šlehání přilijeme olej a poté střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí a mléko. Nakonec vmícháme i nastrouhanou mrkev.
Dáme do menšího pekáčku vyloženého papírem na pečení (cca 20 x 30 cm) a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi půl hodiny. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Necháme vychladnout.
Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a dalším cukrem podle chuti. Smetanu ušleháme do tuha a poté ji vmícháme do tvarohu.
Krém natřeme na vychladlý korpus. Před podáváním můžeme posypat nasekanými ořechy.
Žádné komentáře:
Okomentovat