Krémový dezert lehký jako pírko a přitom tak dobrý - nadýchaný piškotový korpus, svěží tvarohový krém a lahodná karamelová poleva. Cukr můžete přidat podle chuti, my jsme zvyklí sladit méně.
Přísady
Těsto:
- 4 menší vejce
- špetka soli
- 1 lžíce rumu
- 70 g krupicového cukru
- 2 lžíce oleje
- 75 g polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- + 2 lžíce dobrého nakyslého džemu (např. višňový nebo meruňkový) - lze vynechat
Náplň:
- 500 g tvarohu (hustého vaničkového - používám Madetu)
- 1 vanilkový cukr
- 200 g zakysané smetany
- další cukr nebo sladidlo podle chuti (dala jsem 1 lžíci cukru a 1 lžíci čekankového sirupu)
Poleva:
- 1/2 l mléka
- 1 karamelový pudinkový prášek
- 2 lžíce cukru (nebo pokud máte, můžete přidat karamelové salko na oslazení)
Postup
Rozklepneme vajíčka, žloutky dáme do mističky s rumem a bílky do velké mísy nebo robota. Bílky ušleháme se špetkou soli do hustého sněhu. Přidáme cukr a pořádně ho necháme zašlehat. Poté přidáváme žloutky, postupně jeden po druhém. Nakonec stěrkou opatrně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečen. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 10 minut. Necháme vychladnout.
Pudink připravíme podle návodu a za častého míchání necháme zchladnout. Promíchávání je důležité, aby se na pudinku neutvořil škraloup.
Tvaroh rozmícháme s cukrem a zakysanou smetanou do hladkého krému.
Korpus pomažeme velmi slabou vrstvou džemu, můžeme ho ale i úplně vynechat. Poté natřeme tvarohovou náplň a na ni rovnoměrně nalijeme zchladlý karamelový pudink (nemusí být úplně studený, vlažný půjde lépe rozetřít) a opatrně rozetřeme stěrkou.
Před podáváním necháme důkladně vychladit.
Žádné komentáře:
Okomentovat