09/07/2024

Cuketový nákyp


V sezóně cuket se hodí každý recept na zpracování téhle variabilní zeleniny. Cuketových nákypů je dlouhá řada, můžete ale vyzkoušet tuhle variantu, kterou jsme si doma zamilovali. Podávat ho můžete teplý s bramborem jako hlavní jídlo, skvělý je ale i studený jen tak do ruky.

Přísady

  • 300 g cukety (příp. o něco víc, pokud je nutné vydlabat semínka)
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 malá cibule
  • řepkový olej
  • 100 až 150 g šunky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce jemných ovesných vloček
  • 2 lžíce hrubé mouky nebo dětské krupice
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce konopných semínek (lze vynechat)
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička sušené majoránky
  • pepř, sůl
  • 100 až 150 g strouhaného sýra - dávám kombinaci eidamu a parmazánu
  • máslo nebo olej na vymazání formy

Postup

Cuketu nastrouháme nahrubo (pokud máme větší, předtím vydlabeme semínka), osolíme ji a necháme odležet alespoň 10 minut.

Mezitím na oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme k ní nakrájenou šunku a chvilku opečeme.

Z odleželé cukety vymačkáme vodu (nemusíme být až tak důkladní), přidáme k ní opečenou cibuli se šunkou, okořeníme a přisypeme vločky, mouku a semínka. Přidáme i celá vejce a strouhaný sýr a dobře vše promícháme.

Zapékací mísu nebo koláčovou formu vymažeme máslem nebo olejem a směs do ní přesuneme.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny, dokud nákyp nezezlátne.

Podáváme ho teplý s bramborem jako hlavní jídlo, skvělý je ale i studený jen tak do ruky.

Žádné komentáře:

Okomentovat