01/08/2024

Cuketový čokoládový chlebíček


V sezóně cuket není receptů s touto všestranně využitelnou surovinou nikdy dost :-) Skvěle totiž funguje i ve sladkých receptech, kde dodává těsto vláčnost. Pokud si chcete tento čokoládový chlebíček upéct a cuketu nemáte, můžete ji nahradit nastrouhanými jablky nebo hruškami.

Přísady

  • 200 g cukety
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 vejce
  • 70 g bílého jogurtu (příp. zakysané smetany)
  • 80 g rostlinného oleje (např. řepkového)
  • 120 g cukru
  • 180 g hladké mouky (část mouky můžete dát celozrnnou)
  • 10 g prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g čokolády, nejlépe vysokoprocentní, nasekané
  • k podávání: šlehačka, jogurt nebo tvarohový krém (oslazený tvaroh smíchaný s ušlehanou šlehačkou)

Postup

Suroviny vyndáme alespoň hodinu předem z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.

Cuketu nastrouháme nahrubo, posolíme, necháme čtvrt hodiny vypotit a poté zlehka vymačkáme přebytečnou vodu.

Všechny suroviny dáme do mísy a promícháme. Nakonec vmícháme nasekanou čokoládu. Těsto rozetřeme do formy na chlebíček, který jsme si vyložili papírem na pečení.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi hodinu. Propečenost zkoušíme špejlí, pokud ji vytáhneme suchou, je upečeno.

Vychladlý chlebíček krájíme na plátky a podáváme se šlehačkou, jogurtem nebo tvarohovým krémem.

Žádné komentáře:

Okomentovat