V sezóně cuket není receptů s touto všestranně využitelnou surovinou nikdy dost :-) Skvěle totiž funguje i ve sladkých receptech, kde dodává těsto vláčnost. Pokud si chcete tento čokoládový chlebíček upéct a cuketu nemáte, můžete ji nahradit nastrouhanými jablky nebo hruškami.
Přísady
- 200 g cukety
- 1/4 lžičky soli
- 3 vejce
- 70 g bílého jogurtu (příp. zakysané smetany)
- 80 g rostlinného oleje (např. řepkového)
- 120 g cukru
- 180 g hladké mouky (část mouky můžete dát celozrnnou)
- 10 g prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 50 g čokolády, nejlépe vysokoprocentní, nasekané
- k podávání: šlehačka, jogurt nebo tvarohový krém (oslazený tvaroh smíchaný s ušlehanou šlehačkou)
Postup
Suroviny vyndáme alespoň hodinu předem z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.
Cuketu nastrouháme nahrubo, posolíme, necháme čtvrt hodiny vypotit a poté zlehka vymačkáme přebytečnou vodu.
Všechny suroviny dáme do mísy a promícháme. Nakonec vmícháme nasekanou čokoládu. Těsto rozetřeme do formy na chlebíček, který jsme si vyložili papírem na pečení.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi hodinu. Propečenost zkoušíme špejlí, pokud ji vytáhneme suchou, je upečeno.
Vychladlý chlebíček krájíme na plátky a podáváme se šlehačkou, jogurtem nebo tvarohovým krémem.
Žádné komentáře:
Okomentovat