04/09/2024

Citronová tvarohová bábovka s borůvkami


Poslední dobou peču velmi často bábovky, protože si je synové oblíbili. Navíc se skvěle hodí na svačinu, což ocení všichni rodiče školáků :-) Tahle se řadí mezi favority - je vláčná díky tvarohu, voňavá po citronu a skvělá díky borůvkám. Použít můžete jak čerstvé tak mražené (které dávám nejčastěji já). A velmi důležitá připomínka - všechny suroviny z ledničky musí mít pokojovou teplotu, takže je nutné je vyndat cca hodinu předem.

Přísady

  • 3 větší vejce
  • špetka soli
  • 120 g krupicového cukru
  • 60 g řepkového oleje
  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • kůra z 1 citronu
  • 260 g mouky (půl na půl hladká a polohrubá, část hladké cca 50 g dávám celozrnnou)
  • 1 prášek do pečiva
  • cca 100 ml mléka (podle hustoty)
  • 1 až 2 hrsti mražených nebo čerstvých borůvek (na mražené ještě 1 lžíce škrobu)

Postup

Celá vejce spolu se solí a cukrem vyšleháme do světlé pěny, bude to trvat nejméně 10 minut. Poté přidáme olej, zašleháme a přidáme i tvaroh s citronovou kůrou (pozor - nesmí být studený z ledničky!). Krátce zašleháme a po částech vmícháme mouky smíchané s práškem do pečiva a mléko. Nakonec zlehka vmícháme borůvky, pokud máme mražené (nerozmrazujeme), promícháme je se lžící škrobu.

Těsto dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy a v předehřáté troubě na 170 stupňů (horkovzduch) pečeme necelou hodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat