16/09/2024

Skvělý hruškový koláč


Fantastický koláč, který si rozhodně upečte. Linecké těsto, sladké hrušky, tvarohovo smetanový krém a navrch máslová drobenka. Můžete zkusit i jiné ovoce, které zrovna dozrává nebo máte v mrazáku.

Přísady

Těsto:
  • 250 g polohrubé mouky (část jsem nahradila celozrnnou hladkou - cca 50 g)
  • špetka soli
  • 40 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 lžíce bílého jogurtu 
Náplň: 
  • 1 lžíce strouhanky nebo 2 podrcené piškoty
  • 2 až 3 zralé měkké hrušky, oloupané a nakrájené
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 vaničky polotučného tvarohu
  • cukr podle chuti
  • 1 celé vejce
Drobenka:
  • ovesné vločky - cca 40 g
  • polohrubá mouka - cca 10 g
  • cukr - cca 20 g
  • mletá skořice
  • máslo - cca 20 až 30 g

Postup

Vypracujeme kompaktní těsto - buď ručně nebo v robotu se sekacími noži. Zabalíme ho do fólie a dáme na chvíli odpočinout do lednice.

Kulatou formu na koláč nebo větší dortovou formu vyložíme papírem na pečení a těsto do něj vyválíme nebo natlačíme prsty, uděláme i malý okraj. Korpus propícháme vidličkou a posypeme strouhankou nebo podrcenými piškoty. Po celém dně rozložíme pokrájené hrušky.

V míse smícháme zakysanou smetanu s tvarohy a cukrem podle chuti, nakonec vmícháme celé vejce. Krém nalijeme na hrušky a nakonec posypeme drobenkou (všechny suroviny promneme v rukou na drobenku).

Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 3/4 až 1 hodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat