05/10/2024

Dýňové buchty s povidly a tvarohem


Na podzim není dýňových receptů nikdy dost. Všude v obchodech jsou kolem nás dýně a pokud nevíte, co z nich připravit, zkuste tyhle vláčné a přitom nízkotučné dýňové buchty, které jsou navíc vhodné i při bezmléčné dietě, ze surovin, které najdete jistě doma.

Přísady

  • 280 g dýně + voda na vaření
  • 250 ml vlažné vody
  • cca 600 g hladké mouky - podle hustoty těsta můžeme přisypat
  • 1/2 lžičky soli
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleje (řepkový)
  • 20 g droždí
  • lžička cukru
  • trochu oleje na potření buchet
  • švestková povidla 
  • tvarohová náplň (1 tužší tvaroh, vanilkový cukr, 1 lžíce pudinkového prášku, příp. citronová kůra)

Postup

Nejdříve si uděláme dýňové pyré - dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky (hokaido neloupeme) a dáme vařit do trochy vody. Když je dýně měkká, slijeme ji, trošku vody můžeme ponechat a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré, necháme vychladnout.

Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme l lžičku cukru a cca 50 ml vlažné vody. Necháme vzejít kvásek.

Do větší mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, přilijeme vlažnou vodu, olej a přidáme i vychladlé (ne studené) dýňové pyré. V robotu nebo ručně důkladně vypracujeme těsto, do kterého podle potřeby můžeme přisypat další mouku, abychom měli nelepivé středně husté těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme asi hodinu vykynout.

Mezitím si připravíme náplně - povidla a (nebo) tvarohovou náplň, na kterou dobře promícháme tvaroh s cukrem a pudinkovým práškem, můžeme přidat i trochu strouhané citronové kůry.

Vykynuté těsto rozdělíme na 15 až 17 stejných dílů, které naplníme náplní podle chuti. Buchty dáváme do pekáče vyloženého papírem na pečení, strany, které se dotýkají vždy lehounce potřeme olejem, aby se buchty neslepily. Přikryjeme je utěrkou a necháme ještě cca půl hodiny dokynout.

Vykynuté buchty potřeme na vrchu slabě olejem (nebo můžeme použít rozšlehané vajíčko naředěné trochou vody nebo mléka) a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat