Snazší už to snad ani být nemůže - falafel jen ze dvou surovin a jednoduchá vyvážená večeře nebo oběd je na světě. Doplňte si ho odlehčenými tzatziki, kopcem zeleniny a pečivo podle chuti - pita chléb, tortilly (do nich lze vše zamotat) nebo i jiné oblíbené pečivo.
Přísady
- 2 balení (celkem 250 g) zeleninové nebo luštěninové pomazánky (např. rajčatová nebo fazolová Nature´s Promise Bio z Albertu)
- 80 až 100 g jemných ovesných vloček (podle potřeby)
- olej (nejlépe ve spreji)
- pita chleby nebo tortilly nebo i jiné pečivo k podávání
- zelenina
- polovina okurky + sůl + jogurt + 1 malý stroužek česneku + trochu kopru (ten lze vynechat)
Postup
Pomazánku smícháme v misce s ovesnými vločkami. Doporučuji namáčet ruce ve studené vodě, pak se hmota tak nelepí. Tvoříme buď kuličky nebo jako já malé placičky, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Falafel postříkáme nebo potřeme troškou oleje.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 15 až 20 minut. Můžeme péct i v horkovzdušné fritéze: na 200 stupňů asi 10 minut.
Neoloupanou okurku nastrouháme nahrubo a vydatně posolíme. Necháme nejméně čtvrt hodiny odpočinout, aby pustila vodu. Poté vodu lehce vymačkáme a k okurce přidáme prolisovaný česnek a bílý jogurt, můžeme přidat i kopr, pokud ho máme rádi. Dobře rozmícháme.
Falafel podáváme se zeleninou, tzatziki a pečivem.
Žádné komentáře:
Okomentovat