11/03/2025

Pečené koblihy s meruňkovým džemem


Nebudu vám lhát, pečené koblihy nechutnají stejně jako smažené, ale přesto jsou výborné. Těsto je vláčné díky zakysané smetaně. Doporučuji je sníst co nejdříve, nejlépe chutnají hned první den.

Přísady

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 75 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 180 - 200 ml vlahého mléka
  • 100 g zakysané smetany (příp. hodně tučného jogurtu), pokojové teploty
  • 75 g másla, rozpuštěného
  • 1/2 kostky droždí (nebo sušené dle návodu na sáčku)
  • 1 žloutek (bílek použijeme na potření)
  • meruňkový džem jako náplň
  • rozehřáté máslo na potření (cca 25 g)
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Do hrnečku dáme zakysanou smetanu (nebo jogurt) a většinu ohřátého mléka (trochu si nechte stranou), lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme cca 15 minut vykvasit.

Do mísy dáme mouky, cukr, sůl, žloutek a vzešlý kvásek. Vše chvíli promícháme a poté přidáme vlahé rozpuštěné máslo (pozor, nesmí být horké) a podle potřeby i stranou nechané mléko nebo naopak můžeme zahustit trochou mouky. Těsto dobře propracujeme (nejlépe v robotu), hněteme asi 10 minut, výsledné těsto není řídké ani husté, je hladké a nelepí.

Těsto posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca půl hodiny vykynout. 

Vykynuté těsto vyválíme na obdélník, skleničkou na jednu polovinu naznačíme slabě kolečka, na které dáme lžičkou meruňkový džem. Překryjeme druhou polovinou těsta a skleničkou vykrajujeme koblihy, které dáváme na plech vyložený papírem na pečení. Pod utěrkou je necháme čtvrt až půl hodiny kynout. Poté povrch potřeme rozšlehaným bílkem, co zbyl z těsta.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15 až 20 minut, dokud nezezlátnou.

Koblihy potřeme rozehřátým máslem a slabě pocukrujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat