Nebudu vám lhát, pečené koblihy nechutnají stejně jako smažené, ale přesto jsou výborné. Těsto je vláčné díky zakysané smetaně. Doporučuji je sníst co nejdříve, nejlépe chutnají hned první den.
Přísady
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 75 g cukru
- 1/2 lžičky soli
- 180 - 200 ml vlahého mléka
- 100 g zakysané smetany (příp. hodně tučného jogurtu), pokojové teploty
- 75 g másla, rozpuštěného
- 1/2 kostky droždí (nebo sušené dle návodu na sáčku)
- 1 žloutek (bílek použijeme na potření)
- meruňkový džem jako náplň
- rozehřáté máslo na potření (cca 25 g)
- moučkový cukr na posypání
Postup
Do hrnečku dáme zakysanou smetanu (nebo jogurt) a většinu ohřátého mléka (trochu si nechte stranou), lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme cca 15 minut vykvasit.
Do mísy dáme mouky, cukr, sůl, žloutek a vzešlý kvásek. Vše chvíli promícháme a poté přidáme vlahé rozpuštěné máslo (pozor, nesmí být horké) a podle potřeby i stranou nechané mléko nebo naopak můžeme zahustit trochou mouky. Těsto dobře propracujeme (nejlépe v robotu), hněteme asi 10 minut, výsledné těsto není řídké ani husté, je hladké a nelepí.
Těsto posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca půl hodiny vykynout.
Vykynuté těsto vyválíme na obdélník, skleničkou na jednu polovinu naznačíme slabě kolečka, na které dáme lžičkou meruňkový džem. Překryjeme druhou polovinou těsta a skleničkou vykrajujeme koblihy, které dáváme na plech vyložený papírem na pečení. Pod utěrkou je necháme čtvrt až půl hodiny kynout. Poté povrch potřeme rozšlehaným bílkem, co zbyl z těsta.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15 až 20 minut, dokud nezezlátnou.
Koblihy potřeme rozehřátým máslem a slabě pocukrujeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat