28/04/2025

Bábovka s tvarohem a čokoládou


Bábovky jsou u našich dětí velmi oblíbené. Ovšem tahle patří mezi nejoblíbenější, je hebká, vláčná, sladká tak akorát a tak voňavá. Čokoládu můžete klidně vynechat a nebo můžete těstem naplnit formičky na brumíky nebo muffiny.

Přísady

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 g změklého másla (alespoň půl hodiny vyndané z lednice, pokrájené na kostky)
  • 250 g tvarohu (z vaničky) - vyndat hodinu z lednice!
  • 1 lžíce rumu
  • 100 g hladké mouky (cca 80 g z toho dávám celozrnnou)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • příp. trochu mléka nebo smetany na doředění, pokud je těsto moc husté
  • cca 40 g hořké čokolády

Postup

Vajíčka se špetkou soli a cukrem vyšleháme do pěny, zašleháme k nim změklé máslo a poté přidáme tvaroh (nesmí být studený z ledničky, bábovka by se mohla srazit!) a rum. Opatrně vmícháme mouky s míchané s práškem do pečiva. Pokud je těsto moc husté, je možné jej doředit trochou smetany nebo mléka. Nakonec vmícháme čokoládu nasekanou nadrobno.

Těsto dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů (horkovzduch) asi 3/4 hodiny. Propečenost vyzkoušíme špejlí: Zapíchneme ji do bábovky a pokud ji vytáhneme suchou, bez ulpělých drobků, je upečeno.


Žádné komentáře:

Okomentovat